KRONVALLAR-BLOGGEN

Direktlänk till inlägg 12 oktober 2011

Operere OCD eller ikke???

Av Heidi Billkvam - 12 oktober 2011 18:52

  Hallo:)

 

Ja,i dagens blogg kommer en fråga till er,vanliga hundägare,vetrinärer,eller andra,som vet:)

 

I dessa Osteochondros tider,hvor mange BC ägare lägger ned tusenvis av kroner på operasjon,så undrar jag:

 

Blir vi lurt?

 

Är operasjon egentlig  nödvendig??

 

Vet at förr lot ,man bara  hundarna springa loss bruksbiten?

 

Dette är ju ett femomen,som inte är nytt på rasen,hällre inte borti Storbrittanien.

 

Har hört at man bara ger smärtstillande,og at det då går over av sig själv til slutt?

 

Men om det da,inte är nödvendig med operasjon,är da dette bare penger å tjene för vetrinärene???

 

Har det liksom bara blitt en trend??

 

Det finns jo dom som inte vill betala för operasjon,och avliver hunden også.

 

Men de fleste,deriblant mig själv,så klarer jag inte  låta bli,å gjöra allt för att hunden skall få ett långt liv.

 

Man vet jo att prognosen her er veldig bra,så jag skulle aldri klara å låta bli å gjöra det besta för hunden. Oansett om det kostar penger.

 

Men jag har aldri fått dette alternativet hos vetrinären???

 

Är jag helt ute å cyklar?

 

Kan man skita i operasjon,och få en frisk hund på sikt??

 

Ja,bara en fråga,från mig,som har operert hunder till forbannelse det sista året :)

 

Kanskje litt overdrevet,men 2 hundar kjenns många :)

 

Så alla ni,som vet nåt,kom ,med innspill:)

 

  

 

 

 

 

 

 

 
ANNONS
 
Ingen bild

Lena Martens

12 oktober 2011 20:37

Mycket intressant, att det skulle gå över av sig själv har jag aldrig hört, men att en del säger att stillhet och "largefoder" skulle hjälpa har jag däremot hört många gånger. Har själv op en hund i år och han blev blockhalt så fort han sprang och hade ont i sitt ben, efter op inte ett haltsteg och nu tränas han för fullt i både vallning och bruks. jag fick inget alternativ av vet. Dyrt och lång rehab...men det känns som det var värt det.:) Vore kul om ngn expert i ämnet kunde uttala sig. Hälsning Lena

 
Ingen bild

Linda

12 oktober 2011 22:40

Hei ;O)
Det er IKKE tull at man må operere OCD for å bli bedre. Bra blir de aldri, pga inngrep i ledd gir artroser på sikt, men det gir en bedring i leddet å fjerne løse biter. Da unngår man at leddvæska blir tynn og slutter å smøre leddet. Man unngår innflamasjon som gir smerte og gropa som blir igjen etter den løse biten danner ikke arrvev uten mikrofraktuer laget av ortoped.
Dessuten om man har en "leddmus" fester denne seg et sted i leddet og gror fast, og skaper en helvetes mye smerte og mer artroser.
Og ja i storbritania settes disse stakkars hundene på smertestillende og må gå med dette....
Og det verste er at de bringer dette videre til sine valper.
Ocd er bare en av 3 grader. Her løsner bruskbiten, og skaden blir synelig ved halthet og smerte på unge hunder. Så har man 2 som er uten symptomer og man avler videre på og det er et område som blir en nekrose, den andre død brusk øy.
Konklusjon: JA man Skal operere og nei ikke bortkasta ;o)))
mvh
LINDA

 
Merete Kristensen

Merete Kristensen

30 oktober 2011 22:01

Av det lille jeg vet om det: Linda har rett! Løse bruskbiter gjør mer skade inni enn utenfor. Og smertestillende hjelper på mange, men det fjerner bare symptomet, ikke problemet. Er ingen løsning å gå på smertestillende resten av livet heller, stort sett...
Men Linda - får man sjekket de to andre variantene på noe vis, silk at man ikke avler videre på det? Og hvor arevelig er det/hvordan arves det ned?

http://www.sidevedside.webs.com

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Heidi Billkvam - Fredag 21 sept 13:15

Jag undrar på om jag skall börja blogga igen?   Jag har ju alltid mycket på hjärtat, så det gjälder ju bara få det ner på papper . Jag är inte  alltid lika duktig på att utrycka mig skriftligt. Det blir liksom lite barnsligt,och inte så proffsi...

Av Heidi Billkvam - 5 juli 2016 22:25

Då har jag landat hemma efter mitt första uppdrag som landslagsledare!   Och shit va det var kul!!   Moskva var ju en riktig elddop,så efter detta blir allt lätt,som en plätt       Kulturen är lite annorlunda där!   Första svårighet v...

Av Heidi Billkvam - 4 mars 2016 10:50

Spännande tider finns framför mig!! Nya utmaningar är alltid roligt!         Jag har tackat JA till att vara Sveriges landslagsledare i lydnad      Först blev jag lite chockat att man hadde tänkt på mig, men tyckte det var mycket ärofyl...

Av Heidi Billkvam - 2 december 2015 19:11

Frisk OCH duktig vallhund?  En utopi eller virkelighet?    Jag sitter här och har nettopp mottagit mail från Optigen, att alla gentestar har ankommit företaget , och att det tar 2 veckor till svaret blir klart     Ja,  jag klarar inte och släppa...

Av Heidi Billkvam - 7 oktober 2014 19:06

Min sommar, vägen till Boden, och en skimrande guldmedalj !       Är äntligen hemma några dar,och ville plötsligt skriva av mig lite,om min  sommar!   Det hela började med massor med jobb! Så mycket att jag till slut trillade omkull på ...

Presentation

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ KRONVALLAR-BLOGGEN med Blogkeen
Följ KRONVALLAR-BLOGGEN med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se