KRONVALLAR-BLOGGEN

Direktlänk till inlägg 22 februari 2011

Våger man diskutera Cäsar Milan?

Av Heidi Billkvam - 22 februari 2011 12:15

 Ja,nå gir jeg meg på noe,som blir,som å svära i kyrkan!

 

Cäsar Milan!

 

Det virker väre ,som det är et så massiv motstand mot han!

Og jeg kjenner lite motstand i meg,när alle bare klanker på han.

 

Hva är det han gjör galt?

 

Jeg har sett mange episoder av hans program,og jeg må si jeg er imponert,hur han kan forstå hunder,og kjenner hva,som behövs for hver hund.

 

Faktisk är det det eneste hundeprogrammet,som jeg hele tiden forstår hva hunden lärer. Har sett noen andre,men da blir jeg bare irritert over,og ser tydelig,at hunden ofte inte har lärt et skit. 

 

Mange mistorstådda hunder har fått hjelp til å slappna av,og ikke lenger ha "ansvaret" i flocken.

 

Selv har jeg aldri sett,at han har gått over grensen. Värt spesiellt fysisk.Mest brukt hva jeg kaller vanlig hundespråk,til å forklare hunden hur vi vil ha det!

 

Ja,jeg har også sett den videoen av en hund,som nesten stryps,men vet vi bakgrunnshistorien??Kan det väre en siste utvei??Är det da godtagbart?Om hunden kan reddes fra döden??Hmm,lite svårt.

 

Mange hunder har jo måttet avlives,fordi menneskene inte har klart å vise rett vei på oppförsel.

 

Har også sett en episode med stakkel,men det på en rottweiler,men mycket store utfall mot biler,og hva er alternativet??

 

Selv tror jeg ikke allt kan avledes og belönnes bort.

 

Man vill jo ikke at hunden skal bli overkjört??

 

Resten av episodene har jeg sett han oppfostre hunder,mange ganger med positiv forsterker eller avledning?

 

For meg så synes jeg att han hjelper hunden??

 

Men är jeg naiv??

 

Det eneste jeg reagerer på,är at det liksom aldri blir trent på innkalling av lös hund,men alltid i bånd.

Det är jo for meg det viktigste i min hundehållning:)

 

Selv är jag tilhenger av å velge metode utifra hund og problem!

 

Och selv forsöker jeg alltid den positive metoden först!

 

Men når man har et problem,som stiller hele livet til familjen och hunden på spets,så måste jag finne en lösning,så jeg kan forklare for hunden,at så og så är det!

 

Kan forstå argumentet,at når "vanlige" mennesker ser dette,vil de forsöke,och da kan det bli helt fel.

Och at folk da  inte får se alternative metoder,men synes han har en plass han og?

 

Hvorfor måste det ene slå ut det andre?

 

Selv tror jeg på en mix!

 

Ta det beste fra alle metoder!

 

Selv tror jeg også Cäsar kunne lärt seg av meg!!Haha:)

Teknisk lydnad,som vi kjörer,kan han nok ikke så mye om,men det har han ikke sagt heller?

Og det er jo ikke det han retter seg mot?

 

Är jeg den eneste,som tror at hunder blir lyckiga,när dom kjenner at dom har noen,som bestemmer?

Så slipper dom?

 

Ja,dette vet jeg,at jeg får på pukkelen for,

 

men fortjener ikke Cäsar Milan også respekt?

 

Og ni som kjenner meg vet,at det är lov å komme med helt andre meninger.

Dette är bare min personlige:)

Kanskje är jeg helt på jordet?

 

SO COME ON!!!

 

SHOOT ME ,MY FRIENDS 

 

Om ni fortfarade är etter dette inlägget ;) 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
Ingen bild

ullebullebus Isebark

22 februari 2011 13:27

Aj han är ett samtalsämne, men jag hör de som avgudar honom åxå. Jag brukar säga tt man absolut ska LYSSNA vad han säger, gör ha KAN hund och deras betende. Sen är det inte alltid så lätt som det ser ut på TV. Att alla hans hundar är kastrerade, det är lagligt att använda el och stackel. Men jag tycker han använder det väldigt sparsamt. Han kör som du säger avledande och posetiv förstärkning, men alla som har haft olika hundar vet ju att man kan inte göra det med alla. Finns inte en väg för alla hundar.....
VEt också att ett prg som hade de med hybrider att göra, då backade han och sa att han inte hade den kunskapen med vilda dju, stort tycker jag.
Bra diskossion Hedie, mer sånt :0)).
Låt hundar vara hundar.....de är underbar djur om de mår bra :0))

 
Ingela

Ingela

22 februari 2011 13:40

Mycket bra inlägg! Jag säger som du jag tror hunden blir lyckligare av att ha en packleader som han säger. Det betyder inte att bryta ned hunden eller dominera hunden eller vara elak. Utan den som tar hand om det som händer runt om mig i vardagen. Den ska känna sig trygg med mig.
Jag tror mycket på det med energierna.
Jag tycker han är otroligt skicklig på det han gör men som du skriver, han kanske inte kan ngt om lydnadslydnad, men det har han inget sagt om...

Jag tror på regler och konsekvenser, belöning och kärlek. Men jag tror inte på att uppfostra en hund med klicker.

Jag har 6 hundar, och jag älskar dem, men de måste inse vem som är högsta hönset när det väl gäller... tex vid promenad med alla lösa och det hoppar upp ett rådjur. Då är det inte tid att ta upp vem som bestämmer det hela utan då vill jag de ska veta vad som gäller, vill inte ta strid där, det ska vara klart innan.
Jag gillar inte allt han gör, men det gör jag inte hos andra tränare heller. Jag plockar godbitarna hos varje.. vad som passar mig.
Bra att du törs ta upp detta ämne.
Han är skicklig degt kan ingen ta i från hononm.

Ingela

http://www.ostanvindens.se

 
Ingen bild

Susanna Ljunggren

22 februari 2011 14:28

Jag har inte sett så många av hans program men tycker att det mesta verkar klokt och vettigt. Han pratar hundarnas språk, och löser problemen på ett jordnära sätt. Han är bra helt enkelt! :-) Förstår inte heller varför så många är mot honom.

 
Emelie & Arn

Emelie & Arn

22 februari 2011 14:47

Jag har inte sett så många av hans program, men det jag har sett tycker inte jag verkar vara nåt konstigt. Och visst är han duktig, det går inte att komma ifrån. Vissa saker går inte att lära in med enbart köttbullar! Sen får man inte glömma att de hundar som han tränar ofta har tränat sig själva på fel saker under lång tid och för att då kunna "bryta igenom" måste man nog ibland ta till rätt tuffa metoder.

http://www.frittfölj.se

 
Micki

Micki

22 februari 2011 14:55

Slänger väl in ett inlägg igen till dina intressanta inlägg ;)
Har sett en hel del avsnitt av Cesar o jag önskar själv att jag kunde så tydlig o trygg i mitt språk med hundar som han är, finns liksom inga många vägval... och JA, jag tror en hund är både lycklig o glad om den har rätt flockledare.
Sen har du även helt rätt i att, allt kan inte tränas positivt, hade jag enbart tex gjort det med "Fantastiske Radix" så lovar jag att Radix hade varit en problemhund (ett fall för Cesar)idag, om ens vid liv, säkerligen överkörd för länge sen...
En bra hundtränare läser av vad som behövs göra o hur mycket.
Anser själv att många "tar i" för lite o hundarna vänjer sig vid ett tex höjt röstläge/lite hårdare ryck i kopplet men inget mer hände, med resultat att nästa nivå i träningen måste det ökas ännu mer och tillslut finns det inge mer för ägaren att ge.
Nä, himmel eller helvete (förstå mig rätt) - tror inte jag behöver säga vad hunden väljer... Bättre vara hård en eller två gånger än halv hård i flera veckor/månader och ändå inte nå det resultat du ville o kanske dessutom får en osäker o olycklig hund eftersom matte/husse aldrig blir nöjd.
Det är min filosofi.

http://mickisbc.wordpress.com

 
Ingen bild

Beate

22 februari 2011 15:00

Jeg er helt enig, så et spesial program i går med hunder som kom fra puppymill, og da ser du hvor dyktig denne mannen er, han finner virkelig nøkkelen til å gjøre hundene komfertable med verden og ting rundt dem . Mener han er veldig dyktig, det er vel en slik person alle mener noe om :) med dyr som med mennesker ,er det vel slik at de må håndteres forskjellig i et stadiet for så å kunne jobbes med videre i et annet stadiet, da kan det hende man trenger et litt mer tøft håntering for noen slik at de er mottaklige for neste, misforstå meg rett ,jeg går for myke metoder, men ser at om det er vinn eller forsvinn må kansje noe litt mer til for å nå igjenom. Man må huske at han jobber med ganske så skakk kjørte hunder i blant. Liker mannen jeg da :)

 
Ingen bild

Pia Heldesjö och Jezz

22 februari 2011 15:21

Jag har inte sett så mycket av Cesars program, men hans metoder diskuteras ju mycket! :) Det jag vänder mig mot, är precis det du skriver någonstans i mitten - att han visar de "tråkiga" metoderna för vanligt folk. Jag tror själv att de allra flesta problem går att träna med positiv förstärkning. Självklart finns det undantag, men det är inte undantagen som vanliga hundägare behöver lära sig mer om. Precis som Cesars metoder (som bygger mycket på negativ förstärkning) kräver träning med positiv förstärkning en tränare som kan läsa hund, har bra timing etc. När en "vanlig hundägare" provar den positiva metoden kan dock inte så mycket gå fel - mer än att hunden får belöning för fel sak. Vid negativ förstärkning finns risken att man skapar ännu större problem genom att vara tuff mot hunden på fel sätt och med fel timing. Jag tror dessutom att många vardagsproblem som finns hos normala hundägare skulle försvinna om de aktiverade hunden lite till vardags. Så FRAM FÖR TV-PROGRAM SOM VISAR TREVLIGA OCH ROLIGA TIPS, TRICKS OCH TRÄNINGSMETODER ATT TRÄNA HUND FÖR NORMALA HUNDÄGARE!! Lika mycket underhållning och något som alla kan använda sig av!

 
Ingen bild

Monkan

22 februari 2011 15:47

Jag tittar på Ceasars program, och ofta är det inte det största problemet hunden utan hundföraren.
Och att han andvänder koppel är att han når dem men det skall ju tränas bort efterhand.
Man får ta till sig det som man själv tycker verkar vettigt.
Men han är bra, det viktigaste som han förmedlar är ju lugnet, att man skall vara i balanc själv så överför man det till sin hund.

 
Anne Boston&Zenji

Anne Boston&Zenji

22 februari 2011 15:51

Hej!
jag håller med dig till 100%. Har sett de flesta av Cesars program. Många gånger behövs en hårdare metod för att bryta ett beteende när det gått för långt...är ju inte meningen att det ska fortsätta så utan när hunden fått den aktivering den behöver mm så brukar också problemen minska. Glöm inte att många hundar i programmet knappt kommer ut på promenad en gång i veckan så det är väl inte konstigt att det blir problem. Det finns en stor dobermanblandning där jag bor...ägaren hade ett helvete då hunden drog och skällde på andra hundar...hunden var helt blockerad. ägaren hade läst böcker och gått på privatkurser där han skulle ställa sig framför hunden så att den inte såg...eller avleda men stackaren ...ingenting hjälpte. jag kunde inte låta bli att fråga om jag fick hjälpa honom...2ggr gjorde vi det...och nästa gång vi sågs såg jag en glad husse som bara hoppades på att möta en hund. han sa...varför har ingen visat mig detta förut...Jag sa...för att det anses vara en hård metod...

http://www.hundkurserna.se

 
Ingen bild

Camilla Svenäng

22 februari 2011 17:01

KLART att vi ska fortsätta diskutera, både Cesar Millan och allt annat som har med hund att göra.

Läser både för- och motargumenten med stort intresse!

 
Malin Bergström

Malin Bergström

22 februari 2011 17:50

Tycker Cesar Millan är helt underbar. Kan förstå vissa som tycker att det fokuseras på det negativa men vi måste komma ihåg att Cesar inte är ngn hundtränare och han åker runt och hjälper folk som har problem. Visst skulle det vara kul med en bra serie med positiv förstärkning men det är ju inte det Cesar jobbar med eller programmet går ut på.

Dessutom tycker jag att han negativa förstärkning är väldigt mild mot hundarna, har aldrig sett honom gå över gränsen för vad jag tycker är ok, för mig känns det som han talar hundarnas språk. Många av dessa hundar står dessutom med en tass i graven och där är ju skillnaden mot hunddressyr. Jag kan kanske leva med att jag inte får mitt fria följ att se bra ut men jag kan inte ha en hund som gör utfall mot barn...

Måste också säga att jag imponeras av att han bugar och tar in experter på saker som han inte kan, tycker det är ansvarsfullt och ödmjukt. Har sett honom konsultera folk som tränar specialsök, lydnadsfolk, agilityfolk, vargexperten och även en vallningsmänniska, hatten av!

Jag tycker att det största problemet är att folk som inte kan hund tittar på programmet och blir självlärda "proffs". Vet dock inte hur man blir av med det, det är ju ett allmänt samhällsproblem att folk ska härma sina h
ältar på tv, oavsett om det är Cesar Millan, Tom Cruise eller ngn i "Jackass"

http://www.smygarhunden.com

 
Lena Gubben Spot & Hoy

Lena Gubben Spot & Hoy

22 februari 2011 18:45

Heja Heidi !
Tycker som dig.Gillar Ceasar & hans energier & ledarskap,allt går inte med positiv träning när det gäller vardagssaker som är så viktiga.
Självklart tar vi inte till t.ex stakel på lydnaden där är det en annan sak.Ceasar är tydlig mot hundarna & ger dom en chans att bättra sig innan den rätta stöten säts in.
Vissa hundar behöver verkligen det.
Är övertygad om att alla hundar mår bättre av en tydlig & rättvis ledare,det är bevisat att så är det med ungdomar & det samma gäller även hundarna.
Varför ska man tjata,muta m.m......när man istället kan visa att dom här reglerna gäller hos oss = då blir alla i familjen lyckligare.
Menar med detta inte att jag bara är hård mot mina hundar men det vet alla som känner mig.

http://www.vallgubben.se

 
Ingen bild

Pia Heldesjö

22 februari 2011 18:57

Många av er skriver kloka saker och jag läser det med stort intresse. Jag har bara lite svårt att förstå varför det ska vara så stort fokus på problemen. Varför inte fokusera på det som är roligt och bra?? Med Cesars program har vi fått ett helt land, med eller utan hund, att i fikarummet med stort självförtroende säga att "man måste ta i och visa vem som bestämmer". Det kan så vara att man faktiskt måste det ibland, men den stora delen av hundhållningen är ju faktiskt en rolig och kärleksfull relation mellan ägare och hund. Är det inte det som är det viktigaste? Vägen dit handlar i min värld i första hand om att ha roligt tillsammans. Om vi har det, så kommer mycket av vardagslydnaden och "ledarskapet" av sig självt.

 
Ingen bild

Gunilla & Kiwi

22 februari 2011 19:27

Håller med dig Heidi! Om fler hade det ledarskapet som han har så skulle det nog finnas fler lyckliga hundar. Jag har inte heller sett nåt konstigt i det han gör. Hur många "mindre seriösa" finns det inte här i Sverige när det gäller speciellt tävlingsträning, te.x de som ser sina hundar som "maskiner"...och till varje pris måste lyckas...Har sett såna som trycker ner hunden till en form av rädsla för att de ska "gå bra" på tävling....Tycker nog att det jag sett av hans program bygger på ledarskap och det är väl A och O att ha en trygg hund med sig, när vi håller på med flockdjur.

 
Gitte

Gitte

23 februari 2011 22:03

En ting er trening, noe annet er det å hanskes med hund i situasjoner som utfordrer mer, og der instinktene sparker mer inn... så de vallningsclinic'ene vi har vært på, og besøkene på gården til Kanes oppdretter, har gjort at jeg har endret synspunkt mer.... jeg vil ha en hund som hører, som kan gå løs, selv når han ikke har lyst!

Jeg møtte Cesar Millan i Oslo i januar for å intervjue ham, og hadde med heeleren min, Ponny, som fotomodell. Millan har, også i virkeligheten, en utrolig sterk/selvsikker men også trygg, utstråling. Det var ikke masse oppmerksomhet og kos; han var bestemt og fair, hadde respekt for hunden min og meg. Intervjuet ligger her:
http://www.moss-avis.no/kultur/kultur-ntb/hundehviskeren-som-trener-mennesker-1.5940440?startdate=01.03.2011

Så jeg har i veldig stor grad samme syn som deg nå, Heidi.

Som apropos (dette blir langt, sorry!): Det som jeg også synes er interessant, er det som "positivguruen" Ian Dunbar (som forøvrig bidrar i Millans nye bok) skriver på sitt nettsted Dogstardaily.com, i dette blogginnlegget:

http://www.dogstardaily.com/blogs/science-based-dog-training-feeling-how-dog-training-transcends-learning-theory

Dette MÅ alle lese! Der skriver Dunbar, hyllet av de fleste Millan-haterne i klikkermiljøet, at han lurer på hvorfor hundetreningen idag ikke virker like bra som for ti år siden! I en tid der kunnskapen aldri har vært så stor, ser han større problemer enn noensinne - med problematferd, temperament- og treningsproblemer, som må holdes i bånd. Han skriver:
"There is so much that we used to do in the 80s and 90s that we are no longer doing. Consequently, nowadays, far more dogs are fearful of people, reactive to other dogs and unreliable off-leash."

Han tror rett og slett at dagens treningsmetoder er for vanskelige - og at det er DERFOR det gir rom for tøffere metoder som Millans:

"So many aspects of learning theory simply don’t work in the real world when people are the trainers."

Mot slutten kommer han også inn på at det å korrigere hunden faktisk er bedre enn å la være; han viser til forskning og sier hunder lærer bedre av at vi både bruker verbal ros og "det motsatte" - det han kaller "a process that both calmly informs the dog that the behavior is not correct and quickly and effectively puts the dog back on the right track with no fluster and no fuss and certainly no fear and no pain."

Hehe, jeg som alltid har blitt litt oppgitt over at alt skal "overses"... nå kan jeg vise til Dunbar! :-)

http://www.123minsida.se/kane

 
Ingen bild

Heidi

24 februari 2011 13:39

Hallo Gitte! Ja det ble langt,men et intressant innlägg:)

 
Essay Writing Service

Essay Writing Service

25 augusti 2017 14:09

This is really a great stuff for sharing. Keep it up. Thanks for sharing.

http://https://www.dooessay.com

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Heidi Billkvam - 21 september 2018 13:15

Jag undrar på om jag skall börja blogga igen?   Jag har ju alltid mycket på hjärtat, så det gjälder ju bara få det ner på papper . Jag är inte  alltid lika duktig på att utrycka mig skriftligt. Det blir liksom lite barnsligt,och inte så proffsi...

Av Heidi Billkvam - 5 juli 2016 22:25

Då har jag landat hemma efter mitt första uppdrag som landslagsledare!   Och shit va det var kul!!   Moskva var ju en riktig elddop,så efter detta blir allt lätt,som en plätt       Kulturen är lite annorlunda där!   Första svårighet v...

Av Heidi Billkvam - 4 mars 2016 10:50

Spännande tider finns framför mig!! Nya utmaningar är alltid roligt!         Jag har tackat JA till att vara Sveriges landslagsledare i lydnad      Först blev jag lite chockat att man hadde tänkt på mig, men tyckte det var mycket ärofyl...

Av Heidi Billkvam - 2 december 2015 19:11

Frisk OCH duktig vallhund?  En utopi eller virkelighet?    Jag sitter här och har nettopp mottagit mail från Optigen, att alla gentestar har ankommit företaget , och att det tar 2 veckor till svaret blir klart     Ja,  jag klarar inte och släppa...

Av Heidi Billkvam - 7 oktober 2014 19:06

Min sommar, vägen till Boden, och en skimrande guldmedalj !       Är äntligen hemma några dar,och ville plötsligt skriva av mig lite,om min  sommar!   Det hela började med massor med jobb! Så mycket att jag till slut trillade omkull på ...

Presentation

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15 16 17 18
19
20
21 22 23
24
25
26 27
28
<<< Februari 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards